Akcija

Pišite nam

Email:
Zadeva:
Sporočilo:

Diabetična stopala

OSKRBA DIABETIČNEGA STOPALA

Pri diabetikih se zaradi posledic sladkorne bolezni zahteva posebno obravnavo nege stopal. Ne glede na to ali se zdravijo z inzulinom, tabletami ali pa sladkor uravnavajo z dieto, jih moramo obravnavati drugače kot ostale uporabnike storitev, saj so posledice lahko resne. Seveda pa niso vsi oboleli enaki in se tudi zapleti ne kažejo vsem enako. Glede na to, da obstajata dve najbolj vidni značilnosti pri tej bolezni, že dovolj redna in dosledna nega pomaga preprečiti propadanje ali neobvladljive infekcije in tako že preventivno lahko ugotovimo vse, kar bi se utegnilo zgoditi.


NEUROPATIJA

diabeticno-stopalo-neuropatijaJe še zlasti zaskrbljujoča, ker to pomeni odsotnost čutenja. Po večini smo naravnani tako, da postanemo pozorni, ko nas nekaj boli. V tem primeru je poškodovano živčevje in morebitne ureznine in otiščanci, ki se lahko vnamejo, ne bolijo, ali bolje, jih ni čutiti. Zato je pri diabetikih potrebno, da svoje noge bolj opazujejo. Globinski ulkusi ali globinske razjede, ki nastanejo pod otiščanci, pod keratozami, se bledo svetijo, pod njimi pa se nabira tekočina, enako kot pri žulju, le da se pri tem bolj hitro ognoji ali pa tkivo zelo hitro propada v globino, kar hitro doseže bližnje ležeče sklepe, nevarnost pa grozi zaradi infekcije. Zato je v tem primeru potrebno še posebej hitro zdraviti.
Slika:

ISHEMIJA

diabeticno-stopalo-ishemijaPodobni zapleti lahko doletijo tudi tiste z ishemijo, kar pomeni okvaro ožilja. Razlika je le v tem, da slednje zelo boli, zato so bolj pozorni in prej poiščejo pomoč. V tem primeru gre za okvarjeno ožilje, motena je cirkulacija in s tem oksigenacija. Ker ni pretoka z aktivnim kisikom, je tudi Ph ožilja nepravi. Sledi začaran krog in poškoduje se ožilje v celotnem sistemu. Zato je zelo pametno, da se orientiramo na znanje o zdravju ter biokemičnih presnovnih procesih in njihovih ostankih, od katerih lahko imamo koristi ali pa tudi ne. Govorimo o kvarnih vplivih toksičnih produktov presnove, ki se morajo za vsako ceno očistiti iz telesa, če hočemo, da sistem kot celota (naše telo ) sploh deluje.

POTEK PEDIKURE ZA DIABETIKE

Po protokolu nog diabetiki naj ne bi namakali v vodi ali posodi dvomljive higiene. Razlaga je utemeljena, če razumemo, da z namakanjem kožo omehčamo, kar predstavlja odprta vrata za infekcije. Torej, diabetikom nog ne namakam, navkljub zahtevam po higieni. V skladu varovanja stanja, reševanja težav, odgovornosti za samostojno življenje diabetika in njegov boljši jutri, skrbim za preventivo in kurativo. Zapletene primere naročam na kontrolne preglede, pri katerih sprotno čistim vse, dokler ni popolnoma dobro.