Sončenje ima številne pozitivne učinke na naše telo, vendar je ključno, da se zavedamo tudi potencialnih tveganj in pravilno ravnamo z izpostavljanjem sončnim žarkom. V tem blogu vam bomo predstavili različne vplive sončenja na našo kožo in nekaj ključnih nasvetov za uživanje v soncu na zdrav način.

Sončenje ima lahko različne vplive na našo kožo, od pozitivnih do potencialno škodljivih učinkov. Tu je nekaj ključnih vplivov sončenja na kožo:

POZITIVNI VPLIVI SONČENJA:

  • Proizvodnja vitamina D: sončni žarki so naraven vir vitamina D, ki je ključen za zdravje kosti in splošno dobro počutje. Koža pod vplivom sončnih žarkov tvori vitamin D, ki ga telo nato uporablja za različne biološke procese.
  • Izboljšanje razpoloženja: sončni žarki spodbujajo proizvodnjo serotonina – hormona sreče. Zato sončni dnevi pogosto izboljšajo naše razpoloženje, dvignejo energijo in zmanjšajo tveganje za depresijo.
  • Zdravljenje kožnih stanj: nekatere kožne bolezni, kot so luskavica, dermatitis in akne, se lahko izboljšajo s sončenjem. Sončni žarki imajo protivnetne učinke in lahko pomagajo zmanjšati vnetje in simptome teh kožnih stanj. Vendar je treba biti previden in se posvetovati z zdravnikom glede priporočenega izpostavljanja soncu za določeno kožno stanje.
  • Povečanje energije: sončna svetloba vpliva na naš cirkadiani ritem, ki ureja naš spanec in budnost. Izpostavljenost sončni svetlobi lahko poveča energijo, izboljša budnost in pomaga pri regulaciji našega notranjega ritma.

NEGATIVNI VPLIVI SONČENJA:

  • Hiperpigmentacija kože: sončenje lahko povzroči povečano pigmentacijo kože, kar se kaže kot pojavljanje temnejših madežev ali porjavelosti. To je rezultat proizvodnje melanina, ki koži daje zaščito pred UV-žarki. Vendar prekomerna pigmentacija, kot so pigmentni madeži ali melazma, lahko predstavljajo kozmetično estetsko težavo.
  • Sončne opekline: prekomerna izpostavljenost sončnim žarkom brez ustrezne zaščite lahko povzroči sončne opekline. Sončne opekline so posledica poškodbe kože zaradi prekomernega UV-sevanja. Povzročajo bolečino, rdečico, oteklino, luščenje kože in v hujših primerih lahko povzročijo tudi mehurje ali otekline.
  • Staranje kože: dolgotrajna izpostavljenost sončnim žarkom lahko pospeši proces staranja kože. UV-žarki lahko povzročijo poškodbe kolagenskih vlaken v koži, kar vodi v izgubo elastičnosti in pojav gub. Sončenje kožo dehidrira in vidno postara.
  • Tveganje za razvoj kožnega raka: prekomerno izpostavljanje soncu je eden izmed najpomembnejših dejavnikov tveganja za razvoj kožnega raka. UV-žarki lahko poškodujejo DNK v kožnih celicah (melanocitih) in povzročijo mutacije, ki lahko vodijo do malignih tumorjev. Redno sončenje brez ustrezne zaščite povečuje tveganje za nastanek melanoma, najnevarnejše oblike kožnega raka.

Zaradi teh vplivov je pomembno, da se sončimo pametno, uporabljamo ustrezno zaščito pred soncem in se izogibamo prekomerni izpostavljenosti sončnim žarkom, še posebej v najbolj intenzivnih urah sonca.

Zaščitite svojo kožo in uživajte v sončnih trenutkih!

5 KLJUČNIH NASVETOV ZA VARNO UŽIVANJE NA SONCU

  1. Uporabite zaščito pred soncem: vedno uporabljajte sončno kremo z zadostnim zaščitnim faktorjem (SPF). Izberite sončno kremo, ki ščiti pred UVB in UVA žarki. Nanašajte jo enakomerno na izpostavljene dele telesa vsaj 15-30 minut pred izpostavljanjem soncu in redno ponavljajte nanos vsaki 2 uri ali po kopanju.
  1. Izogibajte se sonca med 10. In 17. uro: ko je sonce najmočnejše, poskusite ostati v senci. Sence dreves, senčniki ali klobuki vam lahko nudijo dodatno zaščito pred intenzivnimi sončnimi žarki.
  1. Nosite zaščitna oblačila: izberite lahka oblačila, ki ščitijo pred soncem. Pokrijte tudi občutljive predele, kot so vrat, ušesa in nos.
  1. Nosite sončna očala: izberite sončna očala z UV-zaščito, ki preprečujejo škodljive učinke UV-žarkov na vaše oči. Sončna očala z ustreznimi lečami bodo ščitila vaše oči pred opeklinami in poškodbami vida.
  1. Hidracija je ključna: med sončenjem lahko hitro dehidriramo, zato poskrbite, da redno pijete dovolj tekočine. Uživajte vodo in osvežilne napitke, da ohranite hidracijo telesa. Izogibajte se alkoholu in kofeinu, saj lahko povzročita še večjo dehidracijo.

Kako pa poskrbimo za nego kože po sončenju?

Po daljšem izpostavljanju soncu, je pomembno, da kožo negujete in pomirite. Uporabite vlažilno kremo ali losjon za po sončenju. Izdelki za po sončenju naj vsebujejo sestavine kot so: aloe vera, hialuronska kislina, glicerin ali izvleček kumaric. Te sestavine imajo pomirjujoče in vlažilne lastnosti ter pomagajo zmanjšati rdečico in draženje kože. Prav tako lahko uporabite hladne obkladke, da pomirite morebitne opekline.

Uporabite vsestransko ALOE VERO

V našem kozmetičnem salonu v Ljubljani lahko kupite kozmetične izdelke za nego kože kozmetike Pharmos natur, kateri vsebujejo zelo visok delež 100% ekološko pridelane aloe vere.

Po sončenju še posebej priporočamo obkladke s sokom bio aloe vere, uporabo revital in sensitive gela ter losjona za telo. Vsi našteti izdelki so zaradi naravnega izvora primerni tudi za nego nežne otroške kože.

Vabimo pa vas tudi, da rezervirate svoj termin in preizkusite našo posebno nego obraza s svežim listom aloe vere. Nega je še posebej primerna za dehidrirano kožo po dopustu. Za vse, ki niste prepričani ali je nega z aloe vero za vas, nudimo posebno ugodnost.

Blog

5 Nasvetov za zdravo sončenje